Ali je ustna pogodba o prodaji poslovnega deleža veljavna - Čarni, Martin (Podjetje in delo, 2023)
Prispevek obravnava pogodbe o prodaji poslovnih deležev kot zavezovalnih pravnih poslov (titulus iuris) z vidika obličnostnih zahtev za njihovo veljavnost. Pri obravnavi omenjene problematike poskuša prispevek potrditi hipotezo, da veljavni predpisi ne določajo posebne obličnosti pogodb o prodaji poslovnih deležev kot zavezovalnih pravnih poslov, kar posledično pomeni, da so ustno (ali celo konkludentno) sklenjene pogodbe o prodaji poslovnih deležev kot zavezovalni pravni posli veljavno sklenjene. Omenjeno problematiko obravnava prispevek tako, da najprej preuči veljavno zakonsko ureditev in obstoječo sodno prakso na zadevnih področjih. Prispevek nato primerja ureditev na področju pravnega prometa s poslovnimi deleži z ureditvijo na področju pravnega prometa z nepremičninami, nato pa primerja še slovensko ureditev pravnega prometa s poslovnimi deleži z nemško in avstrijsko ureditvijo tega področja. Na koncu prispevek odgovori še na določene argumente, ki se v zvezi z zahtevano obličnostjo pogodb o prodaji poslovnih deležev kot zavezovalnih pravnih poslov pojavljajo v sodni praksi, pri čemer poda tudi dodatno argumentacijo v potrditev temeljne raziskovalne hipoteze prispevka.
Keywords: družbe z omejeno odgovornostjo; gospodarsko pravo; notarski zapis; obličnost; pogodbe; poslovni delež; pravni posel