Zasnova mobilne multimodalne komunikacijske naprave - osebni navigator - Kotnik, Bojan (Informacije MIDEM, 2001)
Osebni navigator predstavlja zasnovo multimodalne komunikacijske naprave, ki uporabniku omogoča vizualno, taktilno in govorno-slušno komunikacijo. Glavni vmesnik med uporabnikom in sistemom je LCD zaslon, občutljiv na dotik, ki tako hkrati služi kot vhodna in izhodna naprava. S pomočjo GSM podatkovne komunikacije, je osebni navigator povezan z navigacijskim strežnikom, ki teče na osebnem računalniku in je prav tako sestavni del celotnega sistema osebnega navigatorja. Osebni navigator ima vgrajeno podporo za digitalni signalni procesor, s pomočjo katerega bosta izvedeni avtomatska sinteza in analiza govora. Trenutna zasnova osebnega navigatorja omogoča široko paleto aplikacij, kot so funkcije turističnega vodnika (obveščanje uporabnika kje se nahaja, prikazovanje znamenitosti in vodenje), informatorja (posredovanje dnevnih novic in brskalnik po interneru) in komunikacijske naprave (beležnica, pošiljanje SMS sporočil in elektronske pošte).
Keywords: GSM; kartiranje; mobilne komunikacije; multimodalne naprave; navigacijski strežniki; osebni navigatorji; podatkovne komunikacije; telecommunication; telekomunikacije