Kaznivo dejanje pranja denarja po 245. členu KZ-1 - Čop, Uroš (Podjetje in delo, 2016)
Namen prispevka je začeti diskusijo o ustaljenem načinu razlage izvršitvenih ravnanj, ki so določena v prvem odstavku 245. člena KZ-1. Iz izredno skope sodne prakse slovenskih sodišč in primerov, s katerimi se ukvarjam, ugotavljam, da odkrivanje in pregon storilcev tega kaznivega dejanja v Sloveniji temelji večinoma na tradicionalnih ravnanjih, ki predstavljajo zakonske znake pranja denarja, pri čemer modernih oblik skoraj ni mogoče zaznati. Določba prvega odstavka 245. člena KZ-1 je po mojem mnenju dovolj moderno in široko postavljena, da omogoča pregon in kaznovanje tudi modernih izvršitvenih oblik, ki so se pojavile z razvojem interneta, novih plačilnih sredstev (bitcoin, digitalne valute ipd.) in tudi računalniških igric. Omenjena določba omogoča oziroma nalaga vsakokratno ugotavljanje, ali ravnanje storilca ima ali bi lahko imelo za posledico zakrit%je ali poskus zakritja izvora "umazanega" denarja ali premoženja, tako da ni razloga, da se moderne oblike pranja denarja ne bi preganjale in storilci ne bi bili obsojeni.
Keywords: kazenske sankcije; kazniva dejanja; organizirani kriminal; pranje denarja