Cene gozdnih zemljišč v Sloveniji v obdobju 2018-2022 - Dovečar, Matjaž (Acta silvae et ligni, 2024)
V prispevku analiziramo trg z gozdnimi zemljišči v Sloveniji v zadnjih petih letih. Kot glavni vir podatkov je bila uporabljena Evidenca trga nepremičnin, iz katere je mogoče s predlaganim metodoloških pristopom izluščiti kupoprodaje z zgolj gozdnimi zemljišči. Analiza podatkov kaže naraščanje cen gozdnih zemljišč skozi čas, statistično pomembne razlike med statističnimi regijami ter obstoj visokih cen gozdnih zemljišč. Z namenom zagotovitve zanesljivih rezultatov smo izločili izrazite vrednosti ali osamelce in tako prikazali bolj reprezentativno stanje nepremičninskega trga z gozdnimi zemljišči v Sloveniji. Aritmetična sredina cen gozdnih zemljišč celotne baze podatkov znaša 2,82 EUR/m 2 , medtem ko ta po odstranitvi osamelcev dosega 0,64 EUR/m 2 s pomembno nižjimi standardnimi odkloni. Petletna rast cen median gozdnih zemljišč na ravni države znaša 17,31 % in se med statističnimi regijami pomembno razlikuje. Raziskava prinaša vpogled v dejanske tržne razmere gozdnih zemljišč, kar je koristno tako za širšo javnost kot za strokovnjake, zlasti cenilce nepremičnin.
Keywords: comperative values; estate; forest estate; forests; gozdna posest; gozdovi; nepremičnine; ocenjevanje vrednosti; primerjalne vrednosti; property; valuation; vrednost gozdov