Dileme med progresivno in konservativno mislijo - Škamperle, Igor (Poligrafi, 2025)
Članek obravnava temeljni nazorski drži moderne evropske družbe, ki se izražata kot politična izbira. To sta progresivni in konservativni pogled. pogosto nastopata kot vir družbenega konflikta. od francoske revolucije naprej se ta razlika manifestira tudi kot politična levica in desnica. Teza članka je, da se temeljna dilema med njima danes kaže kot problem, kajti progresivno stališče zagovarja odprte in neomejene možnosti človekovih izbir in produkcije, človeka pa dojema formalno in podrejenega državni in globalni ideološki strukturi. To je v današnjem tehnološko razvitem svetu lahko sporno. Konservativno stališče poudarja vlogo skupnosti, človekovim zmožnostim pa postavlja mejo, ki jo narekuje naravna danost in s tradicijo posredovana načela družbene hierarhije.
Keywords: conservativness; družba; ideologija; ideology; konservativnost; limits; omejitve; progresivnost; progressiveness; society