Napredovanje na delovnem mestu v knjižničarstvu - Kurnik Zupanič, Sandra (Knjižnica, 1998)
Prispevek prikazuje razlike in podobnosti v kriterijih za napredovanje na delovnem mestu oz. v plačilne razrede zaposlenih v knjižničarstvu, kot jih predpisujejo pravilniki posameznih negospodarskih dejavnosti, v katerih so zaposleni strokovni knjižnični delavci (kultura, osnovno in srednje šolstvo, visoko šolstvo). Primerjava pravilnikov pokaže, da so strokovni knjižnični delavci v posameznih dejavnostih v izrazito neenakem ter večkrat podrejenem položaju v primerjavi z ostalimi delavci v dejavnostih, v katerih so zaposleni. Avtorica se sprašuje, če bodo v Sloveniji po morebitnem sprejetju novega zakona o knjižničarstvu ter napovedanega zakona o javnih uslužbencih ustvarjeni subjektivni in objektivni pogoji za izdelavo posebnega pravilnika za napredovanje na delovnem mestu v knjižničarstvu.
Keywords: Bibliotekarji; Napredovanje; Slovenia; Slovenija; pravilniki