Župančičev epigram o "reformatorju heksametra" - Gantar, Kajetan (Keria (Ljubljana), 2000)
Župančičev epigram o "reformatorju heksametra". Leta 1909 je Oton Župančič objavil epigram, v katerem je naperil ost proti nekemu pesniku, ki je skušal "pomoderniti" heksameter s tem, da je starodavni verz "zajezil v brani rim". Ta reformator heksametra je očitno Anton Aškerc, ki je nekaj mesecev prej izdal pesniško zbirko Akropolis in piramide. V tej zbirki najdemo med drugim tudi pesem V starem Korintu, napisano v kratkih rimanih verzih. Če v njej po dva in dva zaporedna verza strnemo, dobimo heksametre, kar je opazil in pohvalil že klasični filolog in Aškerčev prijatelj Josip Wester v oceni zbirke Akropolis in piramide; oceno je objavil v Slovenskem narodu.
Keywords: epigrami; heksameter; literarne študije; poezija; slovenska književnost; verz; Župančič, Oton