Vpliv komasacij na kmetijstvo in podeželska naselja na Dravskem in Ptujskem polju - Korošec, Vladimir (Geografski vestnik, 2006)
Razdrobljenost kmetijskih zemljišč je ena glavnih ovir za posodabljanje in večjo ekonomičnost slovenskega kmetijstva. V zadnjih tridesetih letih je bilo na Dravskem polju izvedenih več melioracij in komasacij kmetijskih zemljišč kar je prispevalo k zmanjševanju razdrobljenosti kmetijske posesti in povečanju pridelave. Prispevek govori o preoblikovanju kmetijstva na Dravskem in Ptujskem polju po letu 1991 ter vrednoti vpliv komasacij na strukturne in proizvodne spremembe v kmetijstvu. Razlike v velikosti kmetij so posledica dosedanjega socialnega in zemljiškoposestnega razvoja, različnih zemljiških ukrepov, zgodnejše urbanizacije Dravskega polja, pa tudi lege naselij v odnosu do centralnih naselij in zaposlitvenih središč.
Keywords: geografija naselij; podeželje; rural area; depopulacija; urbanizacija; deagrarizacija; komasacija; agrarna geografija; Slovenia; Slovenija; Podravje; Dravsko polje; Ptujsko polje