Acoustic analysis of tones in contemporary standard Slovene - Jurgec, Peter (Slovenski jezik, 2007)
V članku so predstavljeni predhodni rezultati obsežnejše akustične študije o prozodiji slovenščine. Pričujoča raziskava o akustičnih lastnostih leksikalnega tona v slovenščini obravnava trajanje samoglasnikov, jakost in osnovno frekvenco. Statistično značilnih razlik ni bilo med prvima, medtem ko so bile razlike v F0 visoko statistično značilne. Rezultati se precej razlikujejo od predhodnjih. Dvozložnice se razlikujejo v relativnem F0 posameznih samoglasnikov. V trizložnicah z naglasom na prvem zlogu se F0 najbolj razlikuje v zadnjem zlogu.
Keywords: akustična fonetika; fonologija; Slovene; slovenščina; ton