Mehanizem korozijske odpornosti nerjavne jeklene litine s povečano vsebnostjo Si - Godec, Boštjan (Kovine zlitine tehnologije, 1996)
Z elektrokemičnimi korozijskimi raziskavami pri različnih koncentracijah ?$HNO_3$? in z dodatki NaCl ter ?$Cr^6+$? ionov, kakor tudi z dolgotrajno izpostavo v močno oksidacijskem mediju, smo ugotovili, da dodatki silicija do 4% izboljšajo korozijske lastnosti v zelo močnih oksidacijskih medijih. Z različnimi metodami za površinsko analizo kovin smo prišli do spoznanja, da dobra korozijska odpornost litine FeCr26Ni3OSi4 temelji na nastajanju tanke zaščitne bariere, ki je pretežno sestavljena iz silicija.
Keywords: jeklene litine; silicij; korozija