Analiza požara pri prometni nezgodi - Vidmar, Peter (Strojniški vestnik, 2003)
Prispevek temelji na zamisli, kako opisati obnašanje požara. Delo je zasnovano na analitičnem proučevanju nastanka, razvijanja in širjenja požara in obsega področja termodinamike, prenosa toplote, hidrodinamike ter zgorevanja,ki pomenijo osnovo modeliranja dinamike požarov. Delo prikazuje primer iztekanja nevarne gorljive kemikalije iz cisterne, kar lahko privede do požara. Skušali smo izdelati model širjenja požara v okolici skladišča z gorljivim plinom in prikazati, kolikšen del okolice bi bil pri tem prizadet. Model upošteva vremenske vplive, predvsem hitrost in smer vetra. Uporabili smo računalniški področni ali predelni model Safer Trace. V predelnem modelu se pojavi opisani s fizikalnimi in empiričnimi enačbami. Pomanjkljivost modela je, da ni mogoče upoštevati topologije področja. Predstavljeni so matematični modeli, ki prikazujejo disperzijo nevarne tekočine v okolico z upoštevanjem vremenskih vplivov.
Keywords: nezgode prometne; analize požarov; modeli matematični; oblaki plinski; prometne nesreče; razlitje; požari; matematični modeli