The 21st-century drama and the new reality of social networks - Veselovska, Hanna (Amfiteater (Ljubljana), 2022)
Prispevek preučuje vpliv družabnih omrežij na sodobno gledališče s tem, ko razišče primer transformacije drame. Razpravlja o posebnostih reportažnih dram v primerjavi s tradicionalnimi, pri tem še posebej poudarja različne oblike t. i. facebook drame. Avtorica pokaže, da so facebook drame v enaindvajsetem stoletju postale poglavitna značilnost gledališkega življenja, vendar pa je njihov razcvet razkril tudi negativni učinek omrežij na družbeno komunikacijo, kar se ustrezno odraža tudi v dramskih besedilih. Prispevek sklene s trditvijo, da se zdijo spremembe, do katerih je v zadnjem desetletju prišlo v strukturi besedil, v veliki meri nepovratne, pa čeprav vpliv družabnih omrežij na dramatiko v zadnjem času slabi.
Keywords: confession; dekompozicija fabule; facebook; izpoved; non-communication; plot decomposition; pomanjkanje komunikacije