Theories of literature - Peer, Willie van (Primerjalna književnost, 2014)
Avtor izhaja iz kategorizacije Roberta Penrosea in se sprašuje o tem, v kakšnem smislu lahko literarne teorije označimo za %znanstvene%. Gledano s tega zornega kota le malo obstoječih teorij zasluži, da jih označimo za znanstvene. To je še bolj presenetljivo, če upoštevamo, da je metodologija za oblikovanje takih znanstvenih teorij na voljo vsakomur, ki ga to zanima. To je ponazorjeno na primeru teorije aktualizacije (ang. foregrounding). Obenem avtor ugotavlja, da feministične literarne teorije ne morejo doseči svojih ciljev, ker ne izvajajo empiričnih raziskav.
Keywords: literarna teorija; literary theory; znanstvenost; empirična literarna veda; metodologija; teorija aktualizacije; feministična literarna veda