Kondenzacijski vlagomer z optičnimi vlakni - Babnik, Aleš (Informacije MIDEM, 1997)
Kondenzacijski ali rosiščni vlagomer je med najbolj točnimi merilniki vlažnosti zraka. Merjenje temelji na zaznavanju kondenzata na hlajeni kovinski površini in preračunu temperature rosišča vlažnega zraka v relativno oziroma absolutno vlažnost zraka. V obravnavanem prototipnem vlagomeru so elementi klasične optike nadomeščeni z novo postavitvijo odbojnostnega zaznavala z optičnimi vlakni. Eksperimentalno so preverjeni nekateri dejavniki, ki vplivajo na proces kondenzacije in s tem tudi na točnost vlagomera.
Keywords: elektronski merilni instrumenti; higrometri; Humidity; kondenzacija vlage; merilna tehnika; merjenje vlage; optična vlakna; pogoji kondenzacije; senzorji reflektivni; temperatura rosišča; vlaga relativna; vlagomeri; vlakna optična; vlažnost; zrak