The relationship between the perception and production of four general British vowels by Slovene university students of English - Komar, Smiljana (Linguistica (Ljubljana), 2017)
V članku obravnavamo vpliv pisave in fonemske transkripcije na izgovarjavo štirih samoglasnikov standardne britanske angleščine /e/, /a/, (...) pri slovenskih univerzitetnih študentih angleščine. Poleg tega tudi ugotavljamo odnos med percepcijo in produkcijo teh štirih samoglasnikov, tako da primerjamo rezultate predhodne študije percepcije teh samoglasnikov z našo študijo njihove produkcije. Rezultati kažejo pozitiven vpliv fonemske transkripcije na produkcijo preučevanih samoglasnikov, medtem ko je vpliv pisave na izgovarjavo zavajajoč in vodi do napak v izgovarjavi. Rezultati tudi potrjujejo ugotovitve študije percepcije, da je najbolj težavno prepoznavanje samoglasnikov /e/ in /a/. Zanimivo pa je, da se pri tem samoglasniškem paru napačno zaznani samoglasniki ne ujemajo z napačno izgovorjenimi samoglasniki. Medtem ko je izgovarjava samoglasnika /e/ odlična, pa pri njegovi percepciji še vedno prihaja do zamenjave s samoglasnikom /a/.
Keywords: angleščina; English; fonemska transkripcija; izgovorjava; percepcija samoglasnikov; samoglasniki; slovenski študenti; tuji jeziki