Generating polyhedral quadrangulations of the projective plane - Suzuki, Yusuke (Ars mathematica contemporanea, 2019)
Določimo 26 družin nereducibilnih poliedrskih kvadrangulacij projektivne ravnine za tri redukcije, ki se imenujejo skrčitev lica, odstranitev 4-cikla in skrajšanje ?$2_3$?-poti. Prvi jih je opisal Batagelj leta 1989. Vsako poliedrsko kvadrangulacijo projektivne ravnine lahko dobimo iz neke nereducibilne z zaporedjem inverznih operacij k zgornjim trem redukcijam.
Keywords: generating theorem; izrek o generiranju; kvadrangulacija; projective plane; projektivna ravnina; quadrangulation