Socialno-ekonomske in okoljske značilnosti regionalnega razvoja Slovenije po letu 2010 - Vintar Mally, Katja (Dela - Oddelek za geografijo Filozofske fakultete v Ljubljani, 2021)
Zmanjševanje regionalnih razvojnih razlik in uravnotežen razvoj, temelječ na načelih trajnostnega razvoja, sta osrednja cilja regionalne politike v Sloveniji, zato v članku preučujemo uspešnost slovenskih regij pri doseganju teh ciljev na socialno-ekonomskem in okoljskem področju po letu 2010. V ta namen so bili preučeni štirje sintezni kazalniki (bruto domači proizvod na prebivalca, ekološki odtis na prebivalca, indeks razvojne ogroženosti in kazalnik trajnostnega regionalnega razvoja) in 32 posameznih ekonomskih, socialnih in okoljskih kazalnikov, ki so vključeni tudi v izračun kazalnika trajnostnega regionalnega razvoja. Večina ekonomskih in socialnih kazalnikov kaže približevanje strateškim razvojnim ciljem, večina okoljskih pa oddaljevanje od njih.
Keywords: development disparities; indicators; kazalniki; razvojne razlike; Slovenia; Slovenija; statistical regions; statistične regije; sustainable development; trajnostni razvoj