"Malteški vitez" v mariborskem muzeju - Vrišer, Sergej (Studia Historica Slovenica, 2001)
Sestavej je namenjen doslej neopredeljenemu portretu malteškega viteza iz 18. stoletja v mariborskem muzeju. Arhivska in umetnostnozgodovinska poizvedovanja so pripeljala do ugotovitve, da gre za portret zadnjega velikega mojstra na Malti Ferdinanda von Hompescha, ki je vladal v letih 1798/99. Slika je očitno delo neimenovanega umetnika malteške šole s konca 18. stoletja
Keywords: cultural history; knights; kulturna zgodovina; Maribor; museums; muzeji; vitezi; Von Hompresch, Ferdinand