Obvezni izvod na slovenskem ozemlju (1807-1945) - Kodrič-Dačić, Eva (Knjižnica, 1994)
Leta 1807 je bila v vseh slovenskih deželah uvedena določba o obveznem izvodu. Deželne univerzne oziroma licearne knjižnice so dobivale brezplačen izvod vsakega tiska. Leto dni kasneje je dunajska Hofbibliothek, predhodnica današnje Österreichische Nationalbibliothek, dobila pravico do obveznega izvoda iz celega avstrijskega cesarstva. Ta privilegij je obdržala vse do konca prve svetovne vojne. Slovensko etnično ozemlje je bilo po prvi svetovni vojni razdeljeno med Jugoslavijo, Italijo, Avstrijo in Madžarsko. Na jugoslovanskem ozemlju je ostala le ljubljanska Licejska knjižnica. Med obema vojnama je prejemala obvezni izvod periodičnih publikacij z močno okrnjenega slovenskega ozemlja. Sodoben zakon o obveznem izvodu je Slovenija dobila šele po drugi svetovni vojni.
Keywords: obvezni izvod; knjižnice; zakonodaja; Slovenia; Slovenija; 1807/1945