Pomen termalne vode na počutje starejših in njen vpliv na zdravje kože - Gradišnik, Lidija (Kakovostna starost, 2020)
Koža je vsakodnevno izpostavljena škodljivim vplivom in se spreminja s staranjem. Na različne načine pa lahko na zdravje kože vplivamo tudi od zunaj. Eden izmed njih je uporaba vode v zdravilne namene. Voda, ki pride v stik z obolelo kožo, naj bi imela ugodne učinke na različna kožna obolenja, delovala naj bi protibolečinsko, protivnetno in restitucijsko, kar je pomembno tudi za kožo starejših, zato je priporočljiva za preventivno in terapevtsko uporabo predvsem pri tej skupini ljudi. Voda pa ne vpliva ugodno le na kožo, ampak tudi na splošno počutje starejših. Seveda so v sklopu zdraviliških aktivnosti ob uporabi termalne vode za to potrebni še drugi elementi in dejavniki iz okolja, kot so socialni stiki, počitek in okolje. Zdraviliške aktivnosti tako poleg ugodnih učinkov na telesno zdravje vodijo tudi k izboljšanju počutja, to pa se odraža tudi na koži.
Keywords: fibroblasti; keratinociti; koža; počutje; starejši ljudje; termalna voda