The willingness of volunteers to report changes on topographic maps - Triglav Čekada, Mihaela (Geodetski vestnik, 2021)
Številne možnosti za zbiranje prostovoljnih geografskih informacij tudi v geodeziji omogočajo angažiranje prostovoljcev za različne namene. V članku predstavljamo rezultate raziskave, izvedene v obliki spletne ankete, v kateri smo spraševali, kako bi bili prostovoljci pripravljeni sporočiti svoje védenje o spremembah v prostoru ali napakah na kartah ustanovi, ki skrbi za ažuriranje kart. Na vprašalnik je odgovorilo 653 anketirancev, ki v prostem času ali službeno uporabljajo spletne ali klasične topografske karte. Glavna ugotovitev raziskave je, da bi jih bilo 56 % pripravljenih uporabljati spletno aplikacijo za sporočanje sprememb na kartah, presenetljivo pa bi 38 % anketirancev raje sporočalo spremembe prek e-pošte, le 4 % vprašanih pa prek telefona. Analizirali smo še potencialno uporabo različnih funkcionalnosti spletne aplikacije za zbiranje sprememb, pri čemer smo ugotovili, da so za prostovoljce najpomembnejše funkcionalnosti, ki omogočajo čim bolj poglobljeno povratno komunikacijo (da je bil prispevek oddan, da se preverja, da je bil upoštevan, da je bil brisan). Pripravljenost potencialnih prostovoljcev za pogosto uporabo različnih predlaganih funkcionalnosti je odvisna še od njihove dosedanje aktivnosti na spletnih družabnih omrežjih ali v prostovoljskih društvih ter od starostne skupine, v katero se uvrščajo.
Keywords: anketa; crowdsourcing; moč množic; participatory mapping; prostovoljne geografske informacije; reporting changes on maps; sodelovalno kartiranje; survey; topografske karte; topographic maps; volunteered geographic information; zbiranje sprememb na kartah