Pots and food - Mlekuž, Dimitrij (Documenta Praehistorica, 2013)
V prispevku razpravljamo o vlogi lončenine pri praksah, povezanih s pripravo in uživanjem hrane na najdišču Resnikov prekop na Ljubljanskem barju. Integriramo kemične analize organskih ostankov v lončenini s tipološkimi, tehnološkimi in funkcionalnimi analizami lončenine. Posode iz Resnikovega prekopa kažejo veliko variabilnost glede na oblike, velikosti in tehnološke značilnosti, medtem ko analize lipidov kažejo, da so posode uporabljali za shranjevanje in serviranje različnih jedi, pripravljenih iz kopenskih živali, predvsem prežvekovalcev.
Keywords: ceramic; food; keramika; Ljubljana Marshes; Ljubljansko barje; lončarstvo; neolitik; prehrana