Prikaz velikih količin geometrijskih podatkov preko interneta - Krivograd, Sebastian (Geodetski vestnik, 2001)
V članku podamo zasnovo sistema, kako preko interneta prenesti in prikazati velike količine geometrijskih podatkov, potrebnih za prelet terena v realnem času. Današnji komunikacijki kanali namreč ne dopuščajo prenosa takšnih količin podatkov v enem delu v realnem času, pa tudi prikaz ne poteka brez težav. Reševanje tega problema sestoji iz treh korakov: priprava podatkov (predstavitev podatkov s trikotniško mrežo, poenostavljanje trikotniških mrež, razdelitev podatkov v več modelov različnih natančnosti, stiskanje modelov), posredovanje podatkov s strežnikove strani ter sprejemanje podatkovna strani odjemalca ter prikaz le-teh, z njihovim prikazovanjem. Izkaže se, da v predlagani rešitvi že razmeroma nizka pasovna širina komunikacijskega kanala zadostuje za prenos velikih količin geometrijskih podatkov in prikaz le-teh v realnem času.
Keywords: geodesy; geodezija; GIS; internet