Tankoplastni kapacitivni senzor relativne vlažnosti - Irmančnik-Belič, Lidija (Informacije MIDEM, 1996)
Pospešene raziskave na področju merjenja zračne vlage so pripeljale do zamenjave mehanskih detektorjev s senzorji, ki v odvisnostinod zračne vlage spreminjajo svoje električne karakteristike in so zato primerni za vgradnjo v elektronske merilnike. V grobem ločimo uporovne in kapacitativne senzorje. Kot material za izdelavo senzorjev uporabljajo različne soli, v zadnjem času papredvsem keramične in polimerne materiale. V delu predstavljamo kapacitativni polimerni senzor vlage. Glavne prednosti takega senzorja so majhne dimenzije, velika občutljivost, kratek reakcijski čas, majhen temperaturni koeficient in skoraj zanemarljiv vpliv pretoka zraka na meritev. Točnost meritev, ki jo lahko dosežemo z omenjenim tipom senzorja, znaša ?$±1%$? relativne vlage.
Keywords: Electronika; elektronika; nanašanje; relativna vlažnost; senzorji; tanke plasti