Significant trends and structural shifts in rainfall patterns in Nigeria - Obot, Nsikan Ime (Acta hydrotechnica, 2024)
Padavine – z različnimi časovnimi razponi – vplivajo na vremenske vzorce, življenjske razmere in okolje. Namen te raziskave je oceniti trende in strukturne premike v mesečni količini padavin na 24 lokacijah v Nigeriji v obdobju 51 let (1960–2010). Z uporabo Mann–Kendallove testne statistike (MK) za identifikacijo trenda in metode kumulativne vsote za odkrivanje sprememb v strukturi, cikličnih vzorcih in naključnih komponentah znotraj porazdelitev je analiza vključevala opisno statistiko, vključno s koeficientom variacije, asimetrijo, sploščenostjo in testom Jarque–Bera s pripadajočimi p-vrednostmi. Opisna statistika se obnaša nenavadno, kadar se pojavljajo posebnosti pri padavinah. Kljub neparametrični naravi MK je ta občasno dala različne vrednosti in različne trende med skupno količino letnih padavin in skupno količino sezonskih padavin, pa tudi med povprečno količino letnih padavin in povprečno količino sezonskih padavin, kar se pripisuje veliki variabilnosti. Posledično statistično pomemben trend skupnih količin padavin ne ustreza trendu srednjih količin padavin. Statistično pomembne trende lahko včasih spremljajo podobni pomembni strukturni premiki na vsaki lokaciji. Vendar so takšni trendi in premiki na splošno pogostejši v severnih sušnih regijah, zlasti med 9,14°N in 12,53°N. Statistično pomembna sprememba skupne letne količine padavin 11,15 mm je bila opažena v Kanu (12,03°N), ki jo je spremljal naraščajoči strukturni premik okoli 40. leta analize. Po drugi strani pa se je značilen trend povprečne letne količine padavin -3,01 mm/leto pojavil v Josu (9,52°N), čeprav ta ni bil med devetimi lokacijami z značilnimi strukturnimi premiki. Tovrstna analiza pomaga pri reševanju vprašanj, povezanih z vodo, in razumevanju atmosferskih pojavov.
Keywords: analiza kumulativne vsote; arid regions; cumulative sum analysis; hidrologija; hydrology; Mann-Kendall test statistic; Mann–Kendallov test; pomembni trendi; rainfall trends; significant trends; sušne regije; trendi padavin