Inducirane fazne spremembe v kristalih n-Mo4O11 s pomočjo ultrahitrih laserskih sunkov - Borovšak, Miloš (Anali PAZU, 2020)
V članku so predstavljeni rezultati meritev fluenčne odvisnosti tranziente reflektivnosti vzbujene z ultrakratkimi laserskimi pulzi v kristalih n-Mo4O11. Rezultati meritev kažejo, da lahko v kristalih pri nizkih temperaturah z dovolj veliko fluenco induciramo fazni prehod, ki ni znan iz temperaturnega faznega diagrama.
Keywords: fazne spremembe; kristali; molibdenovi oksidi; molybdenum oxides; phase changes; ultra hitra optična spektroskopija; ultra-fast optical spectroscopy