Komunistična partija in njeno delovanje na Kamniškem med drugo svetovno vojno in v prvih letih po njej - Hančič, Damjan (Dileme, 2018)
V prispevku je pregled delovanja komunistične partije na območju Kamnika ter nekaterih posledic njenega delovanja v vojnih in prvih povojnih letih. V analizi, izvedeni na podlagi arhivskih in drugih virov, so prikazani organizacija in delovanje komunistične partije v vojnih letih ter posledice njenega delovanja. Tu so mišljene predvsem žrtve, ki so bile večinoma civilne. V članku so prikazani tudi povojni represivni ukrepi in vpliv komunistične partije na razvoj v prvih povojnih letih. To obdobje je prežeto z revolucionarnim nasiljem in predstavlja najtrše obdobje komunističnega totalitarizma.
Keywords: 1941/1950; Communist Party; druga svetovna vojna; Kamnik; komunistična partija; political violence; politično nasilje; World War