Study of stability of precise tiled-grating device - Yunfei, Liao (Strojniški vestnik, 2015)
Za izboljšanje stabilnosti deljenih mrežic, ki so se uveljavile pri gradnji metrskih večslojnih dielektričnih (MLD) uklonskih mrežic kot ključna komponenta kompresorja v laserskem sistemu CPA, smo razvili natančno deljeno mrežico in analizirali njeno stabilnost. Stabilnost deljene mrežice je namreč eden najpomembnejših dejavnikov uspeha laserskega eksperimenta. Za izboljšanje konstrukcijske stabilnosti smo zasnovali deljeno mrežico v obliki tetraedra, ki izboljšuje vibracijsko stabilnost naprave. Za zmanjšanje vpliva naraščajočega faktorja prenosa napak smo dodali navidezno stojalo v oporo mrežici. Deljena naprava se tako izogne območju s hitro naraščajočimi faktorji prenosa napak ter zagotavlja dobro natančnost nastavitve in stabilnost. Za povečanje stabilnosti krmiljenja smo izboljšali krmilne algoritme PID po dvotočkovni shemi: 1) metoda zaklenjene kompenzacije preprečuje nasičene izgube zaradi integriranega nasičenja, in 2) metoda štiritočkovne osrednje razlike omogoča pridobitev parametrov razlik pri odpravljanju motenj.
Keywords: dinamični odziv; kompresorji z deljeno mrežico; krmilni algoritmi; prenosne verige; stabilnost; tetraeder