O kmečki kulturi - Puconja, Miran (Traditiones (Ljubljana), 2005)
Kmet, ki je po letu 1848 postal lastnik zemlje, je z naraščajočo narodno zavestjo tvoril temelj narodno-prebudnega gibanja. Iz nastajajočih gospodarskih in kulturnih organizacij je raslo tkivo političnega življenja kmetov. Zaradi gospodarske krize v času karadžordževičevske Jugoslavije je meddrugo svetovno vojno nemška okupacijska oblast zlahka uvedla nekaj gospodarskih inovacij in obnovila staro štajersko tržišče. Racionalizacija kmetijstva po drugi svetovni vojni je ukinila tradicionalne oblike kmetovanja, s tem pa bistveno spremenila tudi miselnost kmečkega človeke. Dotedanjo samopreživetveno vlogo kmetij je nadomestila tržna usmerjenost kmečkih gospodarstev. Izvirne prvine kmečke kulture izginjajo; nadomešča jih sodobna množična kultura.
Keywords: ljudsko življenje; kmetje; kmetijstvo; agriculture; kmečka kultura; Slovenia; Slovenija; zgodovinski pregledi