An aspect of neolithisation in Mongolia - Séfériades, Michel Louis (Documenta Praehistorica, 2004)
V članku orišemo prve rezultate francoske arheološke misije v Mongolijo, ki seje osredotočila na neolitik. Obravnavamo splošne vidike začetne neolitizacije v Evraziji in uporabo najboljših arheoloških tehnik pri raziskavah prazgodovine, posebno v zvezi z razmejitvijo mezolitika in neolitika. To ponazorimo s terenskim pregledom in izkopavanji na območju najdišča Tamsagbulag (vzhodna Mongolia, aimak/okroje Dornod), ki ga je prvotnoraziskala rusko-mongolska odprava pod vodstvom profesorja A. P. Okladnikova, slovitega ruskega arheologa.
Keywords: arheološka najdišča; arheološke najdbe; prazgodovina; mezolitik; neolitik; Mongolija