Tematska stičišča pisateljic Zofke Kveder in Julke Hlapec Đorđević - Fužir, Barbara (Jezik in slovstvo, 2011)
Roman slovenske pisateljice Zofke Kveder Hanka (1918) in roman Jedno dopisivanje - fragmenti romana (1932) srbske ustvarjalke Julke Hlapec Đorđević poleg slogovnih in idejno-tematskih podobnosti povezujeta tudi podobni mednarodni poti avtoric in zanimanje za žensko vprašanje - ki ju je kljub številnim podobnostim v izbranih delih mestoma pripeljalo do različnih spoznanj. Obe sta predstavili lik intelektualke. V Hanki je intelektualka posegla v lastno intimo in poskušala razrešiti notranje razdore, medtem ko je v delu Jedno dopisivanje lik intelektualke predstavljen kot protipol čustvenemu moškemu subjektu. Roman srbske pisateljice je zanimiv tudi zaradi vključevanja lika Zofke Kveder v samo fabulo.
Keywords: Kveder, Zofka, 1878-1926; Hlapec Đorđević, Julka, 1881-1969; Slovene literature; slovenska književnost; srbska književnost; romani; primerjalne študije; Kveder, Zofka: Hanka; Hlapec Đorđević, Julka: Jedno dopisivanje - fragmenti romana