Pomen hvaležnih porabnikov za podjetje - Benčec, Erika (Akademija MM, 2025)
Prispevek obravnava občutek hvaležnosti pri porabnikih v kontekstu družbenih menjav. Osredotoča se na proučevanje procesa nastanka hvaležnosti pri porabnikih ter na raziskovanje vloge, ki jo ima izkazovanje hvaležnosti v odnosu do podjetij in njihovih poslovnih praks. Avtorja zanima, kako se hvaležnost pri porabnikih oblikuje in kakšen učinek ima na njihove odzive do podjetij ter njihovih poslovnih praks. Rezultati kvalitativne raziskave, ki obsega dve fokusni skupini s skupno 12 udeleženci, so pokazali, da ima hvaležnost pomembno vlogo pri oblikovanju zaupanja, zavezanosti in pozitivnega vrednotenja podjetij ter spodbuja pripravljenost porabnikov za širjenje pozitivnih govoric in nakupno vedenje.
Keywords: družbena menjava; hvaležni porabniki; Hvaležnost; Potrošniki; pozitivne govorice; zaupanje; zavezanost