Podnebne tožbe v mednarodnem okolju - Kovič Dine, Maša (Podjetje in delo, 2020)
Prispevek obsega pregled ključnih podnebnih tožb pred mednarodnimi, regionalnimi in nacionalnimi sodišči s ciljem predstavitve omenjenega pravnega sredstva domači stroki. Do danes je bilo po svetu vloženih že 1588 podnebnih tožb, od tega 1213 v Združenih državah Amerike in 383 v drugih delih sveta, med njimi 57 v državah Evropske unije ali pred Sodiščem Evropske unije in Splošnim sodiščem. Podnebne tožbe so tako danes eden izmed načinov obravnavanja podnebnih sprememb. Vendar z njimi tožniki ne želijo zgolj obravnavati pomanjkljivosti pri spoštovanju pogodbenega režima, ampak postajajo danes del tega režima in tako dopolnjujejo postopke pogajanj za mednarodne sporazume. Pomemben del tega pogodbenega režima je danes tudi v prispevku predstavljena sodba v zadevi Urgenda, prva podnebna tožba, odločena v korist tožnikov.
Keywords: climate change; climate litigation; European Union law; international law; mednarodno pravo; nacionalno pravo; national law; podnebna tožba; podnebne spremembe; pravo EU; previdnostno načelo; regional law; regionalno pravo; Urgenda