The use of VIKOR method in finding the optimal solution for a specialpurpose geodetic network design - Anđić, Darko (Geodetski vestnik, 2023)
Študija obravnava uporabo metode VIKOR pri iskanju optimalne rešitve za načrtovanje namenske geodetske mreže. Metoda ponuja večkriterijski kompromisni način rangiranja, ki je bil razvit leta 1986. Na podlagi predhodno opredeljenih kriterijskih funkcij, povezanih z natančnostjo in zanesljivostjo, so bile najprej postavljene štiri sprejemljive alternativne rešitve, ki smo jih nato v iskanju optimalne podvrgli metodi VIKOR. Geodetska mikromreža, uporabljena v študiji, je bila simulirana kot trilateracijska in je sestavljena iz šestih kontrolnih točk, ki diskretizirajo strukturno geometrijo, ter štirih, petih ali šestih referenčnih točk (stebrov), odvisno od tega, za katero alternativno rešitev je šlo. Optimalna zasnova omrežja bi morala zagotoviti zaznavanje odstopanj položajev kontrolnih točk v skladu z vnaprej uvedenimi tolerancami in omejitvami. Izkazalo se je, da je pristop, ki temelji na metodi VIKOR, zelo učinkovito orodje pri nalogah, ki vključujejo več nasprotujočih si zahtev, naloženih geodetu, in ko je treba odločitev sprejeti v kratkem času.
Keywords: alternative network design solutions; alternativne rešitve zasnove mreže; metoda VIKOR; multicriteria compromise ranking; namenska geodetska mreža; natančnost; optimal network design; optimalna zasnova mreže; precision; reliability; special-purpose geodetic network; tolerance; tolerances; večkriterijska kompromisna lestvica; VIKOR metho; zanesljivost