Predicting order lead times - Berlec, Tomaž (Strojniški vestnik, 2008)
Pri vstopu na trg se podjetja srečujejo z različnimi problemi. Največji problemi današnjega časa so predolgi pretočni časi naročil. Naročnik določenega naročila se odloči za tistega ponudnika, ki posreduje najboljšo ponudbo glede na čas dobave naročila. Izdelati ponudbo zgolj na osnovi izkušenj zaposlenih je dandanes zelo tvegano. Iz tega razloga predlagamo postopek, s katerim lahko na osnovi zbranih podatkov o dosezenih pretočnih časih opravilnih naročil, izvedenih v preteklem časovnem obdobju na delovnih mestih podjetja, napovemo pričakovane pretočne čase načrtovanih opravil in posredno tudi naročil. Rezultat predlaganega postopka je izkustvena porazdelitev možnih pretočnih časov za novo naročilo in na osnovi te porazdelitve napoved najverjetnejšega pretočnega časa novega naročila. S pomočjo predlaganega postopka lahko prodaja napove kupcu oziroma naročniku, v kolikšnem času bo mogoče dobaviti načrtovano naročilo. Postopek napovedovanja pretočnih časov naročil je predstavljen na primeru napovedovanja pretočnega časa naročila "orodje za izdelavo okrova filtra", ki se izdeluje v orodjarni Slovenskega podjetja ETI d.d.
Keywords: organizacija proizvodnje; pretočni časi; naročila