Computerised design and simulation of meshing and contact of formate hypoid gears generated with a duplex helical method - Zhang, Yu (Strojniški vestnik, 2015)
Duplex Helical je napreden in najbolj razširjen postopek čelnega rezkanja stožčastih zobnikov z ukrivljenim ozobjem in hipoidnih zobnikov, ki se odlikuje z učinkovitostjo, majhnimi stroški, večjo trdnostjo in možnostjo suhe obdelave. Kitajska industrija danes pri izdelavi omenjenih zobnikov še vedno uporablja predvsem postopek obdelave v petih prehodih, ki ga je v razvitih zahodnih državah že zamenjal postopek Duplex Helical. Metodo Duplex Helical je pred več desetletji izumilo podjetje Gleason in ker je njegova tehnologija zaščitena, v objavljeni literaturi zanjo ni mogoče najti posplošene teorije. Ta postopek za razliko od procesa obdelave v petih prehodih omogoča sočasno oblikovanje konveksnih in konkavnih zobnih površin z enim samim naborom nastavitev obdelovalnega stroja, zato je težko določiti optimalne nastavitve, ki dajejo dobre rezultate pri obojestranski analizi zobnega stika (TCA).
Keywords: čelno rezkanje; hipoidni zobniki; kontaktna analiza zob; metoda Duplex Helical; osnovne nastavitve stroja; parameter ukrivljenosti; posplošena teorija; referenčna točka; stožčasti zobniki