Analiza uspešnosti določenih javnih komunikacijskih kampanj na področju varnosti v cestnem prometu v Slovenij - Ašanin Gole, Pedja (Mednarodno inovativno poslovanje, 2019)
Javne komunikacijske kampanje naj bi naslovnike opozorile na obstoj družbenega problema in povzročile spremembo stališč, védenja in vedenja.Medtem, ko so nekatere komunikacijske kampanje v družbi odmevne, dobro sprejete in uspešno izpolnjujejo svoj namen, se druge izvajajo, ne da bi jih sploh opazili. Vsaka, še zlasti javna komunikacijska kampanja mora upoštevati teoretske osnove, ki narekujejo, kako naj bodo strateško načrtovane in vodene ter na kašen način aj bodo izdelana merila za ugotavljanje njihove uspešnosti in učinkovitosti. Avtorja analizirata uspešnost in učinkovitost štirih 'preventivnih javnih komunikacijskih kampanj' Javne agencije Republike Slovenije za varnost prometa in na podlagi opravljene raziskave ugotavljata v kolikšni meri so pri obravnavanih kampanjah upoštevana temeljna teoretska načela za snovanje in izvedbo javnih komunikacijskih kampanj.V raziskavi sta uporabila analizo sekundarnega gradiva, strukturiran intervju in online anketo. Poglavitni rezultat analize je, da so obravnavane javne komunikacijske kampanje pomanjkljivo načrtovane.
Keywords: campaign evaluation; evalvacija kampanj; Javna agencija RS za varnost prometa; javna komunikacijska kampanja; načrtovanje kampanj; planning campaigns; prevention campaign; preventivna kampanja; public communication campaign; Slovenian Traffic Safety Agency