The impact of higher education on innovation: a comparison of Slovenia and Switzerland - Car, Anja (Mednarodno inovativno poslovanje, 2023)
Prenos znanja med univerzami in industrijo ter njihov vpliv na inovativnost je dandanes ključna raziskovalna tema tako v ekonomskih študijah kot v politiki znanosti in tehnologijah v številnih razvitih državah in v državah v razvoju. V tem kontekstu smo skušali preučiti vpliv pomembnih kazalnikov visokošolskega izobraževanja in njihov vpliv na trenutno stanje inovativnostiv Sloveniji glede na primerjavo s Švico. Švica je vodilni predstavnik močnih inovatorjev, Slovenija pa zaostaja in sodi v skupino skromnih inovatorjev. Švica je lastnica najvišjega svetovnega indeksa inovativnosti in ta uspeh temelji na človeških virih, ki imajo ustrezna znanja in tako prispevajo k oblikovanju rešitev za izboljšanje življenjskega standarda, okolja in gospodarskega razvoja. Glede na to, da so najmočnejši atributi Slovenije prav tako človeški viri, bi morala biti Slovenija država, ki je prepoznavna po inovativnih in visoko tehnološko usmerjenih podjetjih v izbranih nišah na svetovnem trgu. Osnovno raziskovalno vprašanje je bilo ali se lahko Slovenija po izbranih kazalnikih odličnosti visokošolskega sistema primerja s Švico.
Keywords: higher education; innovation; inovacije; Raziskovanje; research; Slovenia; Slovenija; Switzerland; Švica; visoko šolstvo; Višje in visokošolsko izobraževanje