Psihometrične lastnosti slovenskega prevoda lestvice dnevnih opravil znotraj ocene izida kolka pri starejših osebah z okvaro kolka - Josipović, Petra (Rehabilitacija (Ljubljana), 2023)
Uvod: Ocena izida kolka (angl. Hip Outcome Score, HOS) je pogosto uporabljano samoocenjevalno klinično mersko orodje za degenerativne bolezni kolka. Z raziskavo smo želeli preveriti, ali je slovenska oblika lestvice dnevnih opravil (angl. Activities of Daily Living, ADL) znotraj HOS zanesljiva in veljavna za uporabo pri starejših osebah. Metode: Lesvico ADL HOS smo prevedli v slovenščino in jo nekoliko prilagodili. Njene merske značilnosti smo preverili na 42 starejših pacientih (9 moških in 33 ženskah, starosti 63-99 let, mediana 84 let), ki so jo izpolnili dvakrat z desetdnevnim presledkom. Ovrednotili smo zanesljivost, odzivnost ter konstruktno in konvergentno veljavnost lestvice. Rezultati: Notranja skladnost ocen izidov HOS ADL je bila odlična (koeficient alfa 0,95). Zanesljivost ocen ob ponovnem testiranju bila prav tako skoraj popolna (intraklasni korelacijski koeficient 0,98). Korelacija lestvice HOS ADL z lestvico WOMAC (-0,80) in oceno bolečine na vidni analogni lestvici (-0,57) je bila visoka in statistično značilna. Med področji kakovosti življenja, ki jih meri vprašalnik SF-36, je bilo s HOS ADL najmanj povezano socialno funkcioniranje (0,30), najbolj pa splošno zdravje (0,66). Ocenjena najmanjša zaznavna sprememba na lestvici HOS ADL je znašala 12 točk. Učinka tal ali stropa nismo opazili. Zaključek: Slovenska različica lestvice HOS ADL je visoko zanesljiva in veljavna pri starejših osebah, zato jo priporočamo za klinično uporabo.
Keywords: Aged; elderly; hip; Hip Injuries; Hip Outcome Score; kolk; ocena izida kolka; rehabilitation; reliability; Slovenia; Slovenija; starejši; validity; veljavnost; zanesljivost