Vizualizacija zgradbe celice z uporabo digitalnih orodij pri naravoslovju v 6. razredu - Dobravc, Monika (Revija inovativna pedagogika, 2025)
Članek predstavlja študijo primera izdelave in uporabe vizualnega učnega pripomočka o zgradbi celice z namenom pridobivanja trajnejšega znanja pri pouku naravoslovja v 6. razredu osnovne šole. Temelji na vsebinski analizi opazovanja poučevanja, pisnih del učencev ter njihovem mnenju o izbranih digitalnih orodjih. Z metodo deskripcije smo opisali pomen vizualizacije za ustvarjanje bolj poglobljenega razumevanja in učenja celične zgradbe ter smiselnost vključevanja sodobne računalniško podprte tehnologije v pouk naravoslovja. Rezultati raziskave kažejo, da je pouk naravoslovja podprt s tehnologijo za učence bolj zanimiv ter da so za učno delo bolj motivirani. Ugotavljamo tudi, da so učenci generirali strokovno bolj ustrezno, poglobljeno in tudi trajnejše znanje.
Keywords: cellular structure; digital tools; digitalna orodja; Naravoslovje; osnovne šole; primary schools; Učila in učni pripomočki; visual teaching aid; visualization; vizualizacija; vizualni učni pripomočki; Vzgoja in izobraževanje; zgradba celice