Upwards intensifiers in the English, German and Croatian language - Pavić Pintarić, Anita (Vestnik za tuje jezike, 2014)
V članku avtorici preučujeta izražanje visoke stopnje jakosti (prislove jakosti) v angleškem, nemškem in hrvaškem jeziku. Jakost je pomembna kognitivna kategorija, sredstva za izražanje jakosti pa so različno obravnavana v slovnicah in slovarjih omenjenih treh jezikov, še zlasti kar zadeva različne stopnje jakosti. Avtorici menita, da je mogoče izdelati tipologijo prislovov za izražanje jakosti v vseh treh jezikih, ob upoštevanju njihovih morfosintaktičnih in semantičnih aspektov. Ko govorimo o prislovih za izražanje jakosti, je potrebno opisati, katere kolokacije spremljajo prislovi za izražanje jakosti in katerim semantičnim poljem te kolokacije pripadajo. Rezultati analize korpusa % romanov o Harryju Potterju % pokažejo, da se jakost v vseh treh jezikih izraža na enak način, število prislovov je podobno, kolokacije večinoma pripadajo istim semantičnim poljem in imajo podobne sintaktične funkcije.
Keywords: primerjalna slovnica; English; angleščina; nemščina; German; hrvaščina; Croatian; prislovi; izražanje jakosti; kolokacije; semantična polja; sintaktične vfunkcije