Politična socializacija, izobrazba in ambivalentnost politične profesionalizacije žensk - Rožman, Sara (Teorija in praksa, 2012)
V prispevku, ki temelji na intervjujih s slovenskimi političarkami in politiki, avtorici analizirata dve skupini dejavnikov politične profesionalizacije - zgodnjo politično socializacijo ter izobrazbo in poklicne izkušnje. Ti dejavniki so vir političarkinih oz. politikovih kompetenc in veščin, pa tudi njene oz. njegove avtonomije v odnosu do politične stranke in svobode pri uveljavljanju političnih načel. Analiza intervjujev kaže, da ženske pogosteje in bolj nedvoumno kot moški izražajo nelagodje do poklicne politike in svoje politične funkcije, to nelagodje in ambivalentnost pa pogosto blažijo s sklicevanjem na svojo strokovnost, ki so si jo pridobile s izobrazbo in izkušnjami v prejšnjih poklicih.
Keywords: Politicians; Politiki; Političarke; Women politicians; Profesionalizacija; Professionalization; Politična socializacija; Political socialization; Spol (Psihologija); Sex (Psychology); Slovenia; Slovenija; politika; politics; woman; ženske