Validacija slovenske oblike Kaufmanovega vprašalnika ustvarjalnih področij - Faletič, Lina (Psihološka obzorja (Ljubljana), 2019)
Namen naše raziskave je bil sistematično raziskati merske značilnosti slovenskega prevoda Kaufmanovega vprašalnika ustvarjalnih področij K-DOCS, ki preko samoocenjevanja meri stopnjo ustvarjalnega vedenja na osebnem/medosebnem, študijskem, izvedbenem, tehničnem/znanstvenem in umetniškem področju. Udeleženci (N = 319) so izpolnili omenjeni vprašalnik in Vprašalnik velikih pet BFI-K. Konfirmatorna faktorska analiza vprašalnika K-DOCS je pokazala, da se petfaktorski model dobro prilega podatkom, torej je razvrstitev ustvarjalnega vedenja na pet področij, kot jih je predlagal avtor vprašalnika, ustrezna. Povezanost med petimi področji ustvarjalnosti ter velikimi petimi faktorji osebnosti se je ujemala s pričakovanji, saj se je z vsemi področji ustvarjalnosti, razen s tehničnim/znanstvenim, najbolj povezovala odprtost za izkušnje. Ravno tako so bili rezultati razlik med spoloma skladni s pričakovanji, saj so moški poročali o višji ustvarjalnosti na tehničnem/znanstvenem področju, ženske pa na umetniškem področju. Slovenski prevod Kaufmanovega vprašalnika ustvarjalnih področij se je izkazal kot zanesljiv in konstruktno veljaven inštrument za merjenje posameznikove ocene lastne ustvarjalnosti na petih področjih vsakodnevnega življenja.
Keywords: Big five questionnaire BFI-K; creativity; factor structure; faktorska struktura; gender differences; Kaufman domains of creativity scale K-DOCS; Kaufmanov vprašalnik ustvarjalnih področij K-DOCS; merske značilnosti; metric characteristics; osebnostne lastnosti; personality traits; razlike med spoloma; test reliability; test validity; ustvarjalnost; veljavnost; Vprašalnik velikih pet BFI-K; zanesljivost