Pravice vs toleranca. Mentalitetna inkongruentnost - Kramberger, Taja (Šolsko polje, 2010)
Članek z orodji zgodovinske antropologije in diskurzivne analize obravnava kontekst posamičnih členov Deklaracije o pravicah človeka in državljana iz leta 1789, v manjšem segmentu (10. člen) pa tudi njen uradni slovenski prevod,pri čemer pokaže na temeljni pomen razlikovanja med režimom (religiozne, kasneje pa civilne) tolerance in režimom pravic (človeka in državljana). Družbeni mehanizmi tolerance so domala vselej vpeti v hierarhično družbeno zgradbo, pri čemer tolerantni po svoji volji in s pomočjo oblastne strategije omogoči nekaj, do česar tolerirani nima pravice. Deklaracija o pravicah človeka in državljana z zastavki v povsem drugačnem družbenem in epistemičnem (diskurzivnem) redu šele omogoči konfiguracijo družbenih razmerij zunaj religioznega dispozitiva, utemeljeno na enakosti pred zakonom.
Keywords: toleranca; Tolerance; Deklaracija o pravicah človeka in državljana; prevodi; prilastitev; mentaliteta; človekove pravice; human rights