Od porazov do zmag z božjo pomočjo - Podbersič, Renato (Studia Historica Slovenica, 2018)
Prispevek obravnava delovanje Katoliške cerkve na Goriškem v vojnem letu 1917. Goriška duhovščina, večinoma zelo zvesta državi in habsburški vladarski družini, je med vojno delila žalostno usodo Goriške nadškofije, ki je trpela zaradi krvavih spopadov na soški fronti. Duhovniki sicer niso sodelovali v neposrednih vojnih spopadih, so pa nudili raznovrstno pomoč preizkušanemu prebivalstvu, bodisi v begunstvu ali pa v neposrednem frontnem zaledju. Ob prodoru pri Kobaridu jeseni 1917 se je velika večina goriške duhovščine iskreno razveselila avstro-ogrske zmage in uničujočega italijanskega poraza.
Keywords: 1917; cerkev; duhovniki; Goriška nadškofija; Primorska; prva svetovna vojna; Slovenija; soška fronta 1915-1917; svetovna vojna 1914-1918