A modified half-block breast irradiation technique using a CT-simulator - Evans, Michael D.C. (Radiology and oncology (Ljubljana), 1999)
Izhodišča. Zadnji dve desetletji so številni avtorji predlagali vrsto različnih načinov obsevanja dojk in regionalnih bezgavk. V naši ustanovi od leta 1982 uporabljamo izocentrično tehniko s polovičnim zapiranjem polja; novejša uporaba CT simulatorja in linearnega pospeševalnika z asimetričnimi čeljustmi sekundarnega kolimatorja pa je spodbudila prizadevanja za izboljšanje tehnike obsevanja z vključitvijo nove tehnologije v načrtovanje obsevanja in v samo izvedbo obsevanja. Material in metode. Naša tehnika obsevanja ne zahteva premikanja obsevalne mize ali premikanje bolnika pri obsevanju dveh zaporednih polj. Omogoča natančno in ponovljivo združevanje tangencialnega polja na prsni steni in supraklavikularnega polja. Pred obsevanjem bolnico slikamo na CT simulatorju, s pomočjo programa za virtualno simulacijo pa določimo in narišemo na kožo bolnice optimalni izocenter, ki je skupen vsem obsevalnim poljem. Rezultati. Od leta 1997 smo s prilagojeno tehniko obsevali dojke pri 17 bolnicah. Čas dela na simulatorju smo zmanjšali na 30 minut. Namestitev bolnice na obsevalno mizo linearnega pospeševalnika jebila enostavna, prav tako je bila enostavna, kljub polovičnemu zapiranju polj, izvedba obsevanja, saj so imela vsa polja isti izocenter. Oblikovanje polj smo izvedli z dinamičnimi klini, uporaba asimetričnih čeljusti na sekundarnem kolimatorju pa je omogočila optimalen izocenter, ki je bil skupen vsem obsevalnim poljem. Zaključki. Načrtovanje obsevanja z opisano tehniko temelji na virtualni simulaciji, obsevanje pa omogoča 6 MV linearni pospeševalnik, ki je izpopolnjen z rotacijskim sistemom polovičnega zapiranja polj, z asimetričnimi čeljustmi na sekundarnem kolimatorju, z dinamičnimi klini in z večlistnim kolimatorjem. Takšna tehnika obsevanja je zelo uporabna,omogoča natančno obsevanje dojke in regionalnih bezgavk pri isti bolnici, prilagoditev sodobnega linearnega pospeševalnika pa ni težavna.
Keywords: Breast neoplasms; Radiotherapy; Radiotherapy dosage; Radiotherapy, computer-assisted