Tarčno zdravljenje kronične limfocitne levkemije z zaviralci fosfatidilinozitol 3-kinaze targeting - Avsec, Damjan (Farmacevtski vestnik, 2023)
Kronična limfocitna levkemija (KLL) je najpogostejša levkemija pri odraslih v Sloveniji. Od leta 2014 so za zdravljenje KLL na voljo tarčna zdravila. Zaviralci receptorske poti celic B, ki jih delimo na zaviralce Brutonove tirozin kinaze in na zaviralce fosfatidilinozitol 3-kinaze (PI3K), in antagonisti Bcl-2 predstavljajo pomembne učinkovine za zdravljenje ponovljene/neodzivne KLL. V tem članku smo naredili pregled odobrenih in zaviralcev PI3K v razvoju ter manj raziskanih, vendar pomembnih učinkovin, ki ciljajo tirozin kinazi Syk in Lyn. Predstavili smo njihov klinični razvoj in prihodnost za zdravljenje bolnikov s KLL.
Keywords: duvelizib; idelalizib; Kronična limfocitna levkemija; PI3K; Zdravljenje