Etnični odnosi, nacionalizem, manjšine in človekove pravice v jugovzhodni Evropi in v evropskih okvirih - Žagar, Mitja (Razprave in gradivo - Inštitut za narodnostna vprašanja (1990), 2006)
V prispevku avtor predstavlja tematike etničnih odnosov, položaja in varstva manjšin ter človekovih pravic in svoboščin v jugovzhodni Evropi - natančneje na Balkanu, posebej na t. i. zahodnem Balkanu, v preostalih državah naslednicah nekdanje jugoslovanske federacije. V uvodu opredeljuje, zakaj so ta vprašanja relevantna za slovenski prostor tako v raziskovanju kot politiki. V nadaljevanju definira prostor jugovzhodne Evrope, Balkana in zahodnega Balkana ter nakaže razsežnosti razvoja prostora skozi zgodovino. Pritem ugotavlja, da so nacionalne države - kot specifični tip države - na Balkanu relativno nedaven fenomen, saj so se oblikovale šele ob koncu devetnajstega stoletja in v dvajsetem stoletju. To je neposredno povezano z večino faktorjev, ki opredeljuje stanje na področju varstva človekovih pravic,narodnih manjšin pa tudi pojavov nacionalizma in spoštovanja človekovih pravic.
Keywords: človekove pravice in svoboščine; varstvo manjšin; nacionalna država; jugovzhodna Evropa; nacionalizem; nationalism; Balkan; Balkans; etnični odnosi