Physical therapy of rotator cuff injuries of olympic weightlifters – a systematic literature review - Konjar, Janez (Annales kinesiologiae (Koper), 2023)
Olimpijsko dviganje uteži je z vidika pogostnosti poškodb relativno varen šport. Kljub temu veliko število ponovitev, balistična narava športa in visoka sila na ramenski sklep lahko povzročijo poškodbe ramena, še posebej rotatorne manšete. Namen tega dela je s pregledom literature raziskati, katere fizioterapevtske metode so dokazano učinkovite in kakšne so njihove indikacije za obravnavo posameznih tipov poškodb rotatorne manšete pri olimpijskih dvigalcih uteži.V kvalitativni pregled literature so bile vključene te podatkovne baze: PubMed, Scopus, Wiley, PEDro in ResearchGate. Ključne besede pri iskanju literature so bile: »Rotator cuff«, »Shoulder«, »Injury«, »Physiotherapy«, »Sport«, »Weigltlifting« in »Olympic Weightlifting«. V končno raziskavo smo vključili v celoti objavljene in do-stopne raziskave v angleškem jeziku, ki so bile objavljene od leta 2012 in neposredno raziskujejo fizioterapevtsko rehabilitacijo poškodb rotatorne manšete.V končno analizo je bilo vključenih 16 raziskav. Obravnava poškodb rotatorne man-šete je kompleksen proces, še posebej kadar gre za športe z aktivnostmi nad glavo. Ugotovili smo, da je izboljšanje uspešnosti rehabilitacije omenjenih poškodb mogoče doseči s pravilno kombinacijo kinezioterapije, fizičnih dejavnikov, manualnih in drugih metod obravnave. Izbira posameznih metod in njihovo trajanje sta odvisna od patologije posamezne poškodbe. Jasno je, da so za izoblikovanje natančnih smernic celotne rehabilitacije, predvsem v poznejših športno specifičnih fazah, potrebne raziskave usmerjene samo v dvigalce uteži.
Keywords: Fizioterapija; injuries; Medicinska rehabilitacija; olimpijsko dvigovanje u teži; Olympic weightlifting; physiotherapy; poškodbe; rehabilitacija; rehabilitation; rotator cuff; rotatorna manšeta