Truncus arteriosus - angiokardiografski prikaz - Robida, Andrej (Radiologia Iugoslavica, 1984)
Opisali smo angiokardiografsko diagnostiko trunkusa arteriozusa komunisa (TAC)pri dvanajstih otrocih. Ker je možno paliativno in korektivno kirurško zdravljenje, moramo poleg hemodinamike TAC prikazati tip trunkusa, položaj defekta v septumu prekatov, lego arkusa, regurgitacijo skopzi trunkusno zaklopko, anatomijo pljučnih arterij in dodatne anomalije. Pri dveh otrocih smo našli dekstrokardijo, pri vseh situs solitus atrijev in samo pri enem diskordantno atrioventrikularno povezavo. Atrioventrikularni zaklopki sta bilipri vseh perforirani. 3 otroci so imeli univentrikularno srce nedoločljivega tipa. Pri 5 je šlo za TAC tip I, pri 7 pa za tip II in III. Defekt v septumu ventriklov je bil prisoten pri vseh. Trunkusna zaklopka je bila pri 7 trolistna, pri 5 števila listov nismo mogli določiti. Regurgitacijaje bila pri 2, pri 2 je ni bilo, pri ostalih je nismo mogli določiti. Aortni lok je bil pri 5 otrocih desni. Pri 7 otrocih smo ugotovili normalno širino pljučnih arterij, bilateralno hipoplazijo pri 2, hipoplazijo desne veje pri 1, pri enem je šlo za bandažo in pri 1 je bila odsotna leva veja. Pri 1 je šlo za trikuspidalno regurgitacijo in pri 1 za aberantno levo arterijo subklavijo.
Keywords: Angiocardiography; Heart defects congenital; Truncus arteriosus persistent